Kapitány Andrea: Hétfogás







Trigger warning❕ Ha tudod magadról, hogy bármilyen gyermekek ellen elkövetett bűncselekményről szóló történet érzékenyen érint, ezt a könyvet inkább messze kerüld. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az öngyilkossági kísérlet jelent számodra érzékeny témát. Kérlek ezen esetekben olvasd a bejegyzést is körültekintéssel. Köszönöm❕

Published by
Underground Kiadó
2023
Mivel sokszor és sok helyen említettem már, hogy eléggé szorongó alkat vagyok, gondolom senkit nem lep meg, ha azt mondondom, olykor át szoktam nyálazni az internetet a témakörben, hátha találok valami érdekeset a témában. Így akadtam rá erre a blogra is. A tárgyalt témák az elevenembe találtak, az idézeteket olvasva pedig azonnal tudtam, hogy el kell olvasnom az egész könyvet. Meg is tettem. Az élmény pedig egy jó darabig kísérteni fog.

A történet főszereplője Csékó Angéla, hadnagy, aki fiatal nyomozóként a kezébe kap egy véres gyermek gyilkossági ügyet, hogy a csapatával amilyen hamar csak lehet, kerítse kézre a tettest, mert az esetek szaporodnak, míg két esemény között eltelt idő csökkenni látszik. A nyomozás buktatók, trial and error helyzetek során át végre logikus mederbe tűnik terelődni. A helyzet azonban bonyolódik, ahogy a nyomozás vezetőjének elméjében az események hatására kezdenek felszínre törni a saját démonjai.

A történet sok érzékeny témát dolgoz fel. Pedofília, gyermekbántalmazás, elhanyagolás, érzelmi abúzus. Nem könnyű dolgok. A csoda ebben az, hogy ezek a nem könnyű témák megfelelő érzelmi intelligenciával, hozzáértéssel vannak kezelve egy jól megírt kerek egész, mondanivalóval rendelkező könyvben. Egy aprócska trigger warning, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha az öngyilkosság, vagy az arra tett kísérlet valaki számára érzékeny téma, az alapos megfontolással vegye kezébe a könyvet. 

Aminek egyébként a jól megírt történeten túl a másik erős alappillére az életszerű karakterek. Az itt megjelenő szereplőgárda akármelyik tagja lehetnénk akár mi magunk. Akármennyire szörnyű, és nehéz dolgok történnek meg ebben a könyvben, azok bizony megtörténhetnek velünk is, akármikor. Sajnos több emberrel meg is történik, mint ahányat mi a környezetünkben sejtenénk. Persze, mindenki hajlamos azt hinni, hogy a rossz dolgok csak másokkal történhetnek meg. De ne felejtsük el soha, hogy mi is mások vagyunk a másik szemében. Ezzel együtt pedig mindig képzeljük magunkat mindig a másik cipőjébe. Sose ítéljünk elhamarkodottan. Klisé, de attól még igaz.

Ezt a könyvet ajánlani nem lehet. Viszont szerintem tanító célzattal nagyon sok embernek el kellene olvasnia. Fontos üzenet, valódi szemléletformáló hatás. Ami pedig elvitathatatlan. Érzékenyítés minden mennyiségben. Egy szó, mint száz. Olvassátok. Komolyan. Oh, és még valami. Gyerekeknek inkább ne adjátok a kezébe. Számukra is fontos, hogy ilyenekről tudjanak, de nem feltétlen ilyen formában.

Értékelés
5/? - Ezt inkább nem értékelném skálán. Mindenki döntse el az értékelését maga.


Megjegyzések