Nobuhiro Watsuki: Rurouni Kenshin Vol. 1.

 


The entry is available in English. Please scroll down to see it! 💕

Igazán ideje volt már elkezdenem ezt a manga sorozatot. Mióta megnéztem azt a három live action filmet, ami jelenleg elérhető a közönség számára, nagyon zavart, hogy nem tudok az elejétől a végéig tisztába jönni a történettel meg az eseményekkel. Lévén, történelmi dráma elég szerteágazó eseményeket ölel fel a történet, és nem mellesleg tele van karakterekkel. A főhös személyes sorstragédiájáról pedig még nem is esett szó. Ami szintén lebilincselő, ami azt illeti. Szóval igen, éppen ideje volt már elkezdeni olvasni.

Eredetileg négy részenként szerettem volna egy-egy posztot írni, mert azt hittem, gyorsan fogok vele haladni, de aztán az első rész valahogy befészkelte magát a fejembe, és azóta se tudtam folytatni a történetet, szóval muszáj kiírnom magamból a hatását, mert sosem lépek tovább. 

Tulajdonképpen az, amit ezen az egy köteten át láttam a történetből, beváltotta a sorozathoz fűzőtt nem túl kicsi elvárásaimat. Belekerültem egy történelmi korba, a Meiji Jidai 11. évébe, és Himura Kenshin karakterén keresztül nem csak arra a korszakra kaptam már ebben az egy kötetben is élesebb rávilágítást, hanem a karakter Battousai korszakára is. Azokra a napoka amik vérrel, és verejtékkel, de inkább vérrel hozták el az új kor hajnalát. Épp ezért külön köszönet a kötet végén szereplő szószedetnek (éljen az eredeti amerikai kiadás, ami tartalmaz ilyeneket).

A történetvezetésben sem csalódtam. Az élőszereplős filmekben a nagyszerű színészi játék, a csodás rendezés és az elképesztő korhűségre törekvés mellett a szövegkönyv volt az, ami a maga szépségével teljesen levett a lábamról. Örültem, hogy ezt egy rajongói fordítás képes volt visszaadni. Ahogy annak is, hogy a manga hivatalos angol fortdításában is találkozhattam csodás szófordulatokkal. 

A karakterábrázolás egyszerűen remek. A mangaka saját bevallása szerint jobban szerette Kenshin ellenségeit. Nos nekem Kenshin karaktere maga volt a tökély. A folyamatosan fel-felsejlő sötét múltja árnyékában élő Rurouni, aki még a nevét se akarja elmondani szinte senkinek, és folyamatosan úgy hivatkozik magára, hogy "this one". Iszonyatosan sokat elmond a karakterről.
Ahogy az is, hogy mindennek ellenére is egy a szívében tiszta, esküjéhez hű, segítőkész, védelmező karakter képe jelenik meg a lapokon. Őszintén, nagyon várom a sztori folytatását.

Oh, és még valami. Igen, tudom, hogy mi a helyzt a mangakával. Nem, nem vagyok hajlandó szemet hunyni afölött, amit csinált, sőt támogatni sem vagyok hajlandó őt semmilyen módon. De ami jó, azt elismerem, és ezzel a történettel az első találkozásom egészen rendkívüli módon kiemelkedő volt.

Összességében örülök annak, hogy időt, meg energiát fektettem abba, hogy megtaláljam a megfelelő módot, ami ennek a sorozatnak az olvasását számomra a legkényelmesebbé teszi. Őszintén remélem, hogy a többi rész is legalább ennyire jó lesz, mint ez volt, mert bevallom, nagyon várom, hogy lássam KenKao románcca hogy jelenik majd meg a lapokon a későbbiekben.

Értékelés
5/5 - Gyönyörű történet gyönyörűen megírva, és megrajzolva.


It was high time for me to start to read this manga series. Ever since I saw the three live action films which are available to the international general public, I was disturbed by the fact, I don't really understand the story and the things happening from start to end. Since we are talking about a historical drama here, the story is pretty hectic, and it has a lot of characters. And I haven't even talked about the main character's personal tragedy, which is also ever so interesting. So yes. High time for me to start this indeed.

Originally I planned to write a review after every four volumes. Mostly because I thought I would be able to read it fast enough. But then the story of the first volume just kept camping in my head rent free, and it didn't let me go to continue, so I decided to type up this review. 

To be honest this first volume gave me exactly what I was waiting for. And I had pretty high expectations, I have to admit this too. I flew back to the 11th year of Meiji Jidai, and through the character of Kenshin Himura, I discovered not just that era, but I took a peak at his Battousai era as well. The days which brought the dawn of the new era with blood, sweat and tears. Special thanks to the glossary at the end of the volume for the History lesson (all hail the original American release, which contains such things).

The story itself was not disappointing either. What grabbed me in the live action movies was the excellent actors, the wonderful directing as well as the lyrical way of the storytelling. I was so happy a fansub could give the feeling to me, and I'm even happier the official English translation of the manga has beautiful figure of speech as well.

The character arc is super too. Watsuki-san said he loved Kenshin's enemies more, but I think Kenshin's character is simply wonderful as it is. His past was always there, following him, no matter how hard he wanted to hide it. The Rurouni kept living in the shadows of the Battousai, and the simple fact that he didn't really want to tell his own name, and kept referring to hismelf as 'this one', told almost everything about the character's state of mind.
So did the fact that despite everything he stayed a kind hearted man who was faithful to his oath and loved to help others as some kind of compensation. Honestly, I can't wait to continue the story. 

Oh, and one more thing. Yes, I know what happened with the mangaka. I know what he did. And no, I have no intention to support him in any way. But I admire what's good, and my first steps with this story were very remarkable. 

All in all I'm glad I found a way to read this story in a way which is comfortable to me. I hope the rest of the volumes will be as exciting as this was. Because I admit, I really want to see how the KenKao relationship will develop in the future.

Grades
5/5 - Beautiful story written and drawn in the most beautiful way possible.

Megjegyzések