[Series Rec] Percy Jackson and the Olympians Season 1 (2023-2024)






The entry is available in English. Please scroll down to read it. 💕

Akik csak ezt a blogot követik, és a korábbi platformon nem nagyon figyelték könyves kalandozásaimat, nem lehetnek teljesen tisztában azzal, mit jelent nekem a Percy Jackson könyvsorozat, vagy éppen maga a karakter. A történet és a karakter végig kísérte életem eddigi egyik legnehezebb időszakát, és azóta a komfort fő forrásává változott számomra. Legfőképpen Percy, de, ahogy az eddig itt közzétett bejegyzéseimből talán világosan kitűnik, az egész általa teremtett univerzum a benne lévő karakterek nagy többségével együtt. Gondolom, ezek után nem meglepő, hogy a kezdetektől fogva mennyire vártam ezt a sorozatot, és milyen érdeklődéssel figyeltem, és követtem a folyamatot, amelynek során az ötlet életre kelt. 

Rólam eléggé sokan tudják, hogy alapvetően szeretem a könyvhű történeteket. Ez a sztori döbbentett rá, hogy nem feltétlen az a lényeg. Persze ehhez nagyon különleges körülményeknek kellett össze jászani, Részemről a sorozat kezdete előtt nem volt időm újra olvasni a Villámtolvajt sem, nemhogy az egész PJO vagy HOO sorozatot. És ez így volt jó. Természetesen, az emlékeimhez képest is voltak benne változtatások. Ezekre mindjárt kitérek. Előtte azonban fontos megemlíteni azt a nem egészen elhanyagolható tényt, hogy a sorozat készítésében kiemelkedő szerepe volt a könyvsorozat írójának, Rick Riordannak. Ez pedig a sorozaton eszközölt változtatások minőségére is nagy hatást gyakorolt. Természetes, hogy 20 év és sok-sok az univerzumban játszódó történet alatt az eredeti is sokat ért, formálódótt és változott a megálmodója fejében is. Így pedig kijelenthető, hogy a történeten eszközölt változtatások szerintem csak a javára váltak ennek a sorozatnak. Elkeserít, és elszomorít a sok sekélyes kritika esetenként igazi kritikusok tollából. Azt érzem, hogy sok esetben sajnos kontextus nélkül kiragadott részleteket csócsálunk, miközben a tágabb perspektívából vizsgált kép, a történet veleje, és fő mondanivalója konkrétan sokaknak elszáll a feje fölött. Ami pedig tényleg kétéségbeejtő. Több vitriolos hangvételű kritikában azt érzem, hogy azért kötözködik a szerző, mert kényszeresen igyekszik fogást találni a történeten, azért, mert azt mondták neki. 

A karakterekkel teljesen ugyanez a helyzet. Bőrszín, szemszín, hajszín... Kit érdekelnek ezek a részletek, de most komolyan, mikor Walker, Leah és Aryan eleve a karaktereik esszenciáját hozták magukkal a történetbe? Én személy szerint azokkal értek egyet, akik azt mondják, a készítők megrázták egy kicsit a könyvet, és ez a hármas pottyant ki belőle. Tessék tudni értelmezni a metafórát. Mert ki értené jobban Percy szeméyiségét, mint Walker Scobell egy olyan srác, aki maga is a történet rajongója, mióta az eszét tudja? Nem mellesleg elképesztő tehetséggel van megáldva, biztos magában és tudja mit akar. Elszánt, és tudja mit kell, mit akar kidomborítani a saját karakterében. Leah Sava Jeffries esetében ugyanez a helyzet. Számomra ő sokkal inkább Annabeth mint a külső tulajdonságai alapján majdnem tökéletes Alexandra Daddario volt abban a filmnek nevezett borzalomban. Félreértés ne essék, nincs bajom a színésznővel, de a közelében sem volt annak, akit a sorozatban láthattunk, és aki mérföldekkel közelebb áll a könyvbéli Annabeth-hez személyiségében. Aryan Simhadri-ról nem is beszélve. Ő is remekül és hozzáértéssel adta vissza nekünk Grover karakterét, sokkal több réteget adva neki, mint egy egyszerű, haramadrangú sidekick  karakter. De mindez a többiekre is vonatkozik. A Celestial Trio-n kívül nem hagyhatom ki még Dior Goodjohn-t sem, mint Clarisse, és Charlie Bushnell-t sem, mint Luke. 

És akkor a film minőségéről, mint olyanról nem is beszéltem. A cinematográfia is tökéletesnek tűnt számomra, bár ehhez igazán nem értek. A making of filmre az "A Hero's Journey"-re tudok hivatkozni, de ahogy ott láttam, elég csúcs kategóriás megoldásokal alkalmaztak ahhoz, hogy ez a film olyan legyen, amilyen. Számomra tökéletes.

Biztos feltűnt, hogy a film történetéről nem írtam semmit. Direkt. Igaz. hogy nem egy értékelő posztot írtam már a könyvekről, de a közeljővőben végig fogom olvasni újra a Percy Jackson és az Olimposziak és az Olimposz Hősei sorozatokat is. A történetről majd ott írok annyit, amennyi remélhetőleg felkelti az olvasók érdeklődését. 

Addig pedig menjetek, nézzétek meg a sorozatot, mint látjátok, akkor is megéri, ha nem vagytok tisztában az alappal, hiszen formálódótt az évek alatt. Egy dologra viszont szeretném felhívni a figyelmet. Ha nézőként vagy potenciális olvasóként teljesen süket vagy a szarkazmusra, és nem tudsz mit kezdeni az iróniával, akkor Percy nem neked való karakter. Lehet, hogy eleve ez a baj a kötözködőkkel... 🤔

Értékelés
5/5 - Számomra tökéletes volt. Legalábbis majdnem. Már most alig várom, mi kerül majd elénk a 2. évad készítése alatt. 

Elérhetőség
🎥 A sorozat hivatalosan elérhető a Disney +-on Magyarországon is. Felirattal és szinkronnal is hozzáférhető, ha minden igaz.
🎥 Egyéb nem kifejezetten hivatalos forrásokon is elérhető, angol nyelven különböző nyelvű feliratokkal
If you started following only this blog, and you had not been with me on my previous bookish adventures, you can't completely understand what Percy Jackson and the Olympians, the book series or Percy himself as a character mean to me. This story helped me getting through one of the most challenging, one of the hardest periods of my life, and the character gave real comfort to me. Well, mostly Percy but as you can see from the entries I've already posted here about the books, as parts of this universe, there are many interesting characters and lives to unpack here. So I think it's not surprising if I say I was looking forward to watch this series practically from the moment, Uncle Rick announced that it got green lighted by Disney. 

If you know me, you know that too that I love those adaptations which gave the original work judgement. I needed this show to realize, it's not that important, in certain cases. This one was a certain case. First of all. I couldn't reread The Lightning Thief before the show started, so I couldn't compare them with 100% accuracy. And that was fine. Because Uncle Rick being part of the production highlighted some important facts. It's been 20 years since the book first got published. During that time the story went through a lot, and of course it has differencies now, even in the original creator's imagination. Long story short this is one of the few stories that got upgraded by all the changes. I have to admit I'm sad and upset about many of the Hungarian reviews. Because they let the meaning of the story to fly right over their heads. They chew on out of context details. And it feels like they did it because someone else had told them to do so. Some people just want to drag this story down out of spite. And it makes me desperate. Thankfully though there are enough open minded people in this fandom still. 

The opinions about the characters are the same. Skin colour, eye colour, hair colour... What does it matter? What any of this matters when Walker, Leah and Aryan practically brought the essentials of these characters into the show. These kids are just like... Like the creators gave the book a little shake and they just fell out of it. Heavy metaphor here. Because who would understand Percy's personality better than Walker Scobell, who is a fan of these books ever since he learned to read? Who is actually and incredibly talented person. Who knows what he wants and what sides of his character he wants to highlight. Same goes to Leah Sava Jeffries. She was a million times better Annabeth than Alexandra Daddario had been in that... something. Don't get me wrong. I like Alexandra Daddario as an actress. But she was waaaay too far away from Annabeth's real personality. From what Leah has. From what she showed us in the role. And Aryan Simhadri? He gave layers to Grover. He showed us that Grover is much more than the third wheel, the third-tier sidekick character. And let's just not forget Dior Goodjohn and Charlie Bushnell either.

And I still didn't say a word about the cinematography. Frankly I'm not an expert of film making. I can only talk about this based on the making of show. But it seemed they used top tier technology to bring us what they brought to us. For me, this show was perfect. 

You might noticed that I haven't said a word about the story itself. I did this on purpose. I have written reviews on many platforms about these books. But I plan to reread both Percy Jackson and the Olympians and The Heroes of Olympus series soon. So I will talk about the story when the time comes. 

For now, go and watch the show. You see it's not entierly like the book, so it's okay if you haven't read it/them yet. But you should know one important detail. If you can't handle sarcasm and irony this show is not for you. I suspect that's the main problem of many Hungarian reviewers who encountered the series...

Grades
5/5 - This was perfect for me. Almost perfect. I can't wait for S2!

Availability
🎥 The story is offically available on Disney+, worldwide

Megjegyzések