Charlotte Leonard: Elfújta a szél - Egy hollywoodi szerelem és minden idők legnagyobb filmjének története




Az első dolog, ami ebben a könyvben megfogott, az a borítója volt. Nem titok, hogy nagyon szeretem Margaret Mitchell művét, és az abból készült monumentális filmet is nem egyszer végig ültem már. A borító pedig egyből arra emlékeztetett. Ellenállhatatlan vágyat éreztem rá, hogy megszerezzem magamnak a könyvet, ugyanakkor féltem is. Néhány kivételtől eltekintve nem kifejezetten kultiválom ugyanis azokat a történeteket, ahol valós események keverednek fikcióval. Helyesebben fogalmazva attól féltem, hogy itt a fikció kerül majd túlsúlyba, és menthetetlenül elferdíti Vivien Leigh élettörténetét. Aztán végül persze képtelen voltam ellenállni és előrendeltem a könyvet, hogy aztán csaknem fél évet pihenjen a polcon, mire sorra kerül. Életem egyik legjobb döntése volt ez az előrendelés. 

A könyv ugyanis zseniális. A bevezető az Oscar gálával indul, amelyen az Elfújta a szél tündökölt, és nyerte el azt a rengeteg díjat. Aztán az első fejezet visszaugrik azokra az időkre, mikor Vivien még az első férjével, és közös gyermekükkel élt. Ez után pedig végig halad azon az úton, ahogy Vivien megkapta minden idők legmeghatározóbb női főszerepét Scarlett O'Hara karakterében. Bepillantást nyerhet az olvasó a kulisszák mögé. A lapokon keresztül majdhogynem a bőrünkön érezhetjük, a forgatás légkörét, a nehézségeket és az örömöket. Természetesen egy Vivien Leigh központú történetben nem feledkezhetünk meg Laurence Olivier-ről és arról a nagy-nagy szerelemről sem, ami kettejük között lángolt. A történet ugyan véget ér az Elfújta a szél premier vetítéseinek sorával, így nem viszi végig kettejük kapcsolatának alakulását, de talán, a regény szempontjából jobb is így, Így megmaradhatott a történet nehézségekkel tűzdelt, de romantikus felhangja. Nem merült bele a drámába, ami végig kísérte Vivient későbbi életszakaszain.

A könyv ebből a szempontból egyébként meglepően valósághű. Nem túlzás az sem, hogy Vivien rajongott Mitchell művéért, és el akarta játszani a déli szépség szerepét, ahogy az sem, hogy közös munkájuk előtt nagy rajongója volt Leslie Howard-nak, aki Ashley Wilkes megszemélyesítője volt a filmvásznon. Úgy álltam neki a könyvnek ugyanis, hogy közvetlen utána feltett szándékom volt újraolvasni Vivien Leigh életrajzát. Abban is eléggé előre járok már, úgyhogy van összehasonlítási alap, amire majd kitérek a következő könyv értékelésében. Az olvasottak alapján tehát azt mondanám, hogy nem húzott el a történet túlságosan a fiktív felé. Inkább úgy fogalmaznék, hogy Vivien Leigh életének ezt a szakaszát egy más nézőpontból vizsgálta meg és vetette papírra a szerző. Nagyjából úgy, ahogy Vivien és Victor Fleming a film második rendezője különbözőképpen tekintett Scarlett karakterére, és más-más jellemvonásait igyekezett kidomborítani. Ehhez tudnám hasonlítani.

Számomra meglepően jó élmény volt ez a könyv. Nagyon olvasmányos, tényleg kifejezetten olvastatja magát. Ugyanakkor meghozta a kedvemet az Elfújta a szél újbóli elolvasásáhozz is. Remélem, hamarosan lesz energiám újra egy akkora lélegzetvételű alkotáshoz. Ezt a könyvet pedig meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki valami könnyen fogyaztható romantikus élményre vágyik. Aki szereti Mitchell művét vagy a belőle készült filmet, ezt a könyvet is biztosan jó érzésekkel fogja olvasni, és letenni a végén.

Értékelés
5/5 - Szerintem zseniális volt.

Megjegyzések