Keigo Higashino: The Name of the Game is a Kidnapping






The entry is available in English. Please scroll down to read it.💕

Ezt a bejegyzést két fontos alapigazsággal indítanám. Az első, hogy nagyon szeretem Keigo Higashino regényeit. Eddig még egyikben sem kellett csalódnom semmilyen tekintetben. A második, hogy le kellene már szoknom róla, hogy a puszta kíváncsiság, vagy egyéb belső indíttatás kivételével más indokkal a kezembe vegyek bármilyen könyvet. 

Valójában most is a második alapigazság volt az oka annak, hogy ezt a regényt nem tudtam teljes valójában kiélvezni. Az élő szereplős dráma híre felpiszkálta bennem a történet ismeretének régen beidegződött igényét, az olvasmány élményéből viszont elég sokat kivett. Pedig tulajdonképpen ebben a könyvben is benne volt minden, ami az író legtöbb történetére olyannyira jellemző. Azoknak a könyveknek a többségében legalábbis, amit én olvastam a tollából, valamilyen formában megjelenik a tökéletes bűntény elkövetésének szándéka.

Ebben a történetben az eset a következő. Egy reklámgyártó cég egyik alkalmazottja megorrol egy autógyártó cég elnökhelyettesére, amiért az kirakja őt egy projektből. Mikor a főhősünk a cég vezetőjének házához megy szimatolni, összetalálkozik annak lányával, akiről kiderül, hogy meg akart szökni a szülei házából. Bosszúból a férfi úgy tesz, mintha elrabolná a lányt, akivel közösen hatalmas váltságdíjat követelnek az apától. A dolog akkor fordul egy haralmasat, mikor kiderül, hogy a lány nem az, akinek mondja magát, annak a személynek, akinek kiadta magát pedig már csak a holttestét találják meg...

Nekem, bevallom, nincs kikristályosodott véleményem erről a könyvről. Maga a történet tetszett, jó az alapötlet, kibontva is jól ki lett az egész és az utolsó oldalon még a nagy-nagy csavar is ott van. Mégis nagyon sokáig tartott, mire ezt a relatíve rövid könyvet befejeztem. Valahogy nem fogott meg, nem vonzott, nem vitt magával ez a történet. Ennek az oka pedig valószínűleg az, hogy nem érdeklődésből, hanem beidegződésből, az alapmű megismerésének kényszeréből vettem kézbe a könyvet. Nos, az biztos, hogy a fejemben most él egy kép, amire kíváncsi vagyok, hogy ezt az élő szereplős változat menniyire fedi majd.

Ajánlom annak, aki ismeri és kedveli az író műveit, mert egy újabb zseniális alkotással találkozhat ennek a könyvnek köszönhetően.
A kötet nem jelent meg magyar nyelven
Értékelés
5/4 - Jó volt, de nem ez a legkiemelkedőbb olvasmányélményem az írótól.
I would like to start this entry with two important notes to myself and to everyone else who reads it. One. I love Keigo Higashino's works. He never disappoints. Never. Two. I have to drop that crazy habit of mine, that I read anything not out of curiosity or any kind of inner desire but out of obsession. 

Truth to be told this experience was almost ruined by that second thought. The news about the live action drama brought out my obsession that I need to know the story before I watch an adaptation. Everyone, this was a bad idea. Even though this story has everything I find so appealing about the author's works. If we only count my previous experiences with his books, I realized that almost in every book someone tries to commit the perect crime. 

In this case it went like this. An AD creator holds a grudge against the EVP of a car brand company because he kicked him out of a project. Our protagonist tries to find something suspicious about the EVP so he hides close to his house. Then he discovers the EVP's daughter who tries to escape form home. As a revenge the man pretends to kidnap the young woman and asks for a hefty ransom. Later it turns out the young woman was not who she said she was. That person who she said she was... she is not even alive anymore. 

Honestly I don't know what I should think about this book. I liked the story itself. The idea is superb the storytelling is marvellous, and the trap at the end is well set. And yet... It took me so much time to finish this relatively short book. It didn't grab me, it didn't take me away it didn't sweep me off of my feet. And that's because it was not curiosity what made me pick up the book, but an unnecessary obsession. Well, sure enough I have a vivid picture in my mind now. I wonder if the live action can cover it. 

I recommend this book to those who know and like Keigo Higashino's art in literature. This one is another mastermind story. A very interesting experience.

Grades
5/4 - It was good but I had had better experiences with his stories. 

Megjegyzések