Valérie Perrin: A vasárnap koldusai








The entry is available in English. Please scroll down to read it.  💕

Hungarian edition of

Forgotten on Sunday

by Valérie Perrin
Micsoda előnyei vannak, ha az ember egy kicsi, de jó állománnyal rendelkező községi könyvtárban ingyen biztosít magának tagságot. Többek között ilyen könyveket is a birtokában tudhat egy időre. Aztán szépen vissza is viheti, ami nem kifejezetten hátrány, ha olyan könyvekbe botlik, mint ez is, amiről a végére kiderül, hogy nem is annyira szeretné a polcán tudni, mint azt eleinte várta volna. 

Oké, iszonyú nagy a hype a szerző és könyvei körül mostanában. Aki ismer tudja, hogy az ilyen könyvektől irtózom. Ugyanakkor úgy voltam vele, hogy ha már gyakorlatilag ingyen hozzájutok, hát egy esélyt megér. 

A könyv első fele rettenetesen jó volt. Érdekes környezet, jó témafelvetés, izgalmas, több szálon futó történet, és néhol morálisan megkérdőjelezhető viselkedés a karakterek részéről. Tipikusan olyan felütés, ahol elhiszed, hogy a végén minden jóra fog fordulni a történetben, és minden olyan szereplő számára elérkezik a boldog vég, aki ezt megérdemli. Hát, nem egészen így történt.

A történet második fele ugyanis teljes tragédia. A szó minden értelmében. Mint egy kártyavár omlik össze az addig felépített világ minden létező szálon, hogy egy sablonos klisétengerbe hulljon, ami megmaradt. Ilyen elképesztő tiszta törést én még egy regény hangulatában nem tapasztaltam. Szóval kijelenthetjük, hogy itt nem hogy nincs érzelmi egyensúly, itt egyenesen egy meredek érzelmi lejtő van. Minden átmenet nélkül.

A karakterekkel hasonló a helyzet. Mindannyian olyan... egyformák. Nincs a történetben kifejezetten negatív szereplő. Senki nincs, aki megérdemelné azt a rengeteg borzalmat, ami a karakterekre zúdul a könyv második felében. Így aztán a katarzis is elmarad. Nincs semmi sem negatív, sem pozitív értelemben. 

Egy valamit viszont nagyon szerettem ebben a könyvben. Az pedig a családban megbújó relytély és titok volt. Ahogy az kibontaklozott, az zseniális volt. Maga az esemény, és a bűnös kiléte is.  És, ha már szó volt a morálisan megkérdőjelezhető viselkedésekről, akkor térjünk rájuk ki itt.

A történet ugyanis tömve van ezekkel. A baj az, hogy többségük nem vagy csak részben nyer magyarázatot, vagy feloldást. Vagy, ami még ennél is rosszabb, az adott magyarázat egy az egyben baromság. Itt pedig muszáj megemlítenem azt, amit a diszlexiáról ír. Könyörgöm, ha valaki elolvassa, nézzen utána, valójában mit jelent diszlexiásnak lenni, és ki kompetens azt fejleszteni. Mert kigyógyulni abból nem lehet!

Végül pedig térjünk át a légnehezebb részre. Kinek is ajánlanám ezt a könyvet? Egy valakinek ajánlottam már, aki nagyon szerette az Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvet. De ajánlhatnám olyanoknak is, akik kedvelték a Csürörtöki nyomozóklub valamelyik kötetét. Egy szép élettörténet emléke ez, amit egy tragikus esemény félbe vágott. Aki szereti ezt a fajta művészetet, az ezt a könyvet is kedvelni fogja. 

Értékelés
5/3.5 - Mostanában vagy nagyon szigorú vagyok, vagy tényleg nem kerülnek igazán jó könyvek a szemem elé.
There are some unspeakable advantages if someone gets access to a card of a small but well equipped library. For free. One of those is that I can get access to books like this. And then I can bring them back. It's a good thing with books like this. Because this one didn't turn out the way I hoped and wanted it to do. 

Fine. The hype around this author and her books are huge nowdays. If you know me, you know that I keep my distance from books like this. But oh, well. Practically I got this for free so I thought why not?

The first half of the book was SO good. Interesting set, very good plan of plot, interesting story running on multiple lines, sometimes morally questionable decisions and behaviours. Tipically something what makes you believe that everything will be fine and all will get a happy end. Well, that's not what happened here. 

The second half of the book is a complete tragedy. In every sense of the word. The world built up so beautifully gets ruined like a bunch of cards stacked on each other. And it falls down to the depths of cliché. It was such a clean break I haven't experienced anything like that in my long career as a reader. So sadly we can say that it's not that there is no emotional balance, but there is a solid emotional downfall in here. 

Something similar happened with the characters. There is no dimension between them. They are so similar to one another. There is no good and no bad. There is no one who would actually deserve all the bad what happened in the second half. So there is no cathartic feeling. Neither in a positive nor in a negative way.

However the only thing I really liked in this book is the secret and mystery around the main character's family. That was a perfectly written plotline. Just a perfect amount of tension and mystery and the solution was quite shocking as well. Speaking of sinners. I've mentioned the morally questionable parts of the story. Let me talk about it in a couple of words.

Because the story is quite full of it. The problem is that these don't get a real solution either. Or if some of them do, it's just utter bullshit. The perfect example is what she writes about dyslexia. I'm begging you, if you are reading this book and especially if you read the Hungarian translation, look dyslexia up. Because it's not what's described in this book. It's not something you can or have to cure. Special need educators only can improve the skill set. And Speech Therapist wouldn't be my first option for the task. 

And finally to the hardest part. To whom I recommend this book. Well I actually recommneded it to someone who enjoyed 'Where the Crawdads Sing', so it could be a starting point. But those who loved one of the books in the 'Thursday Murder Club' series might find some parts of this appealing as well. This book is a memory. A memory of a beautiful life which was brutally broken in half by some tragic events. If you like these kinds of books. You will love this one as well.

Grades
5/3.5 - I might be too critical with my reading material nowdays or I really can't pick up real good stories.

Megjegyzések