[Drama Rec] Tonbi (2013)

 



The entry is available in English. Please scroll down to read it. 💕

Alapadatok, történet és szereplők
📌 Cím: Tonbi (aka Black Kite)
📌 Ország: Japán
📌 Részek száma: 10 (egyenként 46 perc tiszta játékidő)
📌 Csatorna: TBS
📌 Műfaj: Családi
📌 Trivia #1: A sorozat Shigematsu Kiyoshi azonos című regénye alapján készült
📌 Trivia #2: 2022-ben érkezik egy újabb japán remake a történethez

Ichikawa Yasuo (Uchino Seiyou), akit Yasu becenéven emlegetnek egy "lassú felfogású" ember, egyedülálló szerte a világon. Nem iskolázott, faragatlan, és azonnal verekedésbe fog, ha elveszti az önuralmát. De Yasu más mint a többi bolond, hiszen ő egy "rajongó szülő". Ő maga szülők nélkül nőtt fel, és nem tudja, mi az a közelség, de ő és a felesége, Misako (Tokiwa Takako) boldogan élnek és figyelik, fiuk, Akira (felnőtt korában Sato Takeru) növekedését. Habár Akira 3 éves, mikor egy tragédia éri a családot. Yasu felesége egy balesetben életét veszti. Habár Yasu-t szomorúság és bűntudat gyötri, ezeket az érzéseit félre teszi, és barátai segítségével igyekszik felnevelni szeretett fiát.
(Forrás: MyDramaList/saját fordítás)

Az eredeti történetleírás és a Cast & Crew megtekinthető ide kattintva.
Saját vélemény
Előre le kell szögeznem, a Tonbi az egyik legszívmelengetőbb dráma, amit valaha volt szerencsém látni. Mint ahogy azt már a fenti történetleírásból kitalálhattátok, egy apáról és fiáról szól, akik a gyermek édesanyjának elvesztése után igyekeznek családként boldogulni. Egységben a japán kisváros lakóival, akik a család jó barátai is. 

Elképesztően emberi, életszagú, átélhető, és szerethető történet. Nagyon nehéz emberi sorsokkal, de a szomorúságot, mindig feledtető tengernyi szeretettel, és mosolygással pozitív gondolkodással, és megszívlelendő mondatokkal. 

Akira felnövekedésének lineáris története azt az érzést kelti a nézőben, mintha ő is a család mindennapjainak részese lenne. Annak ellenére, hogy a múltba visszatekintő részek mindegyike a felnőtt Akira gondolataival kezdődik, amint életének egy bizonyos szakaszán visszaemlékszik édesapjának valami fontos tanítására. Ezek a visszaemlékezések aztán a sorozat vége felé a jelen történéseibe hajlanak át...

Az átélhetőséget a kiváló színészi játék teszi továbbá az egyszerűbbnél is egyszerűbbé. Kevés olyan történet van, ahol nem a színészt látom, aki a karakrert játssza, hanem pusztán magát a karaktert. Ez a történet olyan volt, hogy a színész teljes személyiségét eltakarta az eljátszott karaktere. Példának okáért nem Sato Takerut láttam, hanem az apja, és a barátai által szeretetben felnevelt, a maga útját járó Ichikawa Akirát. Elképesztő volt.

Hadd emeljem ki először is Namagusa karakterét. Az édesapja buddhista szerzetes és ő is a nyomdokaiba lép. Olyan Yasunak, mint egy testvér, Akirának pedig, mint egy nagybácsi. A sors őt sem kímélte, mégis mindig mindenen mosolyog. A saját lelki ereje viszi rá, és az, hogy a mosollyal örömöt csempésszen az életbe, akkor is, ha nem éppen rózsás minden. Iszonyú jól látja a világot, és remekül kommunikálja a gondolatait a karakterek és a nézők felé is. Nagyon szerettem a karakterét.

A másik ilyen nagy név természetesen maga Yasu. Makacs ember, mint egy öszvér. Épp ezért nagyon meg tudtam érteni. Azt is, hogy mit miért csinál, és azt is, hogy melyik cselekedetét miért kíséri megbánás. Minden keményfejűsége és büszkesége ellenére a világon mindennél jobban szereti a fiát és az otthonát. Nagyon sok tekintetben hasonlított Yasu karaktere az édesapámhoz egyébként. Valahogy ez a dráma arra is rádöbbentett, hogy ideje túltennem magam a veszteségeimen. Csak a hogyanban kell még megtalálnom a segítséget, de már annak a kutatásához is hozzá kezdtem.

Összességében azt mondom, hogy nézzétek meg ezt a sorozatot. Igaz, hogy tragédiával indul, de épp emiatt lesz egy iszonyú pozitív, mértéktelen szeretettel tömött alkotás, ami az ünnepváráshoz is remekül alkalmazkodik. 

Értékelés
5/5* - Tegyetek magatoknak egy szívességet, és adjatok neki egy esélyt.

Elérhetőség
🎥 Letölthető raw elérhető
🎥 Égetett angol felirattal online és letölthető verzióban is elérhető
🎥 Magyar feliratot sajnos nem találtam hozzá
The first thing I have to tell you about this drama that this is one of the most heartwarming story I've ever had the pleasure to watch and see. No joke. It was cathartic.

This drama is all life like, full with raw human emotions. It represents very very hard fates through the lives of the characters, but it teaches about the power of smiles and limitless love. This story is full of love, smiles and wise thoughts. Everyone should listen to them for their own good. 

The straight story of Akira's growing makes the watcher believe that they are also part of the family's everyday life. Despite the fact that half of the episodes start with the grown up Akira's memory of his childhood. Regarding his life in the present. Some wise thoughts he had learnt through his father or someone close to them. These memories slowly but surely reach the present in the story too.

The excellent acting is just another aid to feel yourself in the story. There are very few stories where I only see the characters and not the actors or actresses themselves. This was one of the few. For example it was not Sato Takeru I saw but his character the boy who were raised in unconditional love by his father and their friends, Ichikawa Akira. 

Let me make an example out of Namagusa. He is like a brother to Yasu and like an uncle to Akira. He needs to face a hard life and yet he is always smiling. Because he knows smiles have power. And that one can make anybody and everybody happier with a smile. He has great point of view, and his communication skills are very good as well. He can speak to both the characters and to those who watch the show. A really really great character.

The other one is Yasu himself of course. He is dumb and proud and stubborn, all right. But because of this, I could understand why he acted like he did, and I understand his regrets all too well too. Despite his stubborn and proud self, he loves his son and his home more than anything in this world. He reminded me very much of my own father too, to tell you the truth. In a way his character made me realize, I need to get over my own losses. I need some help in the how should I do this part but I will solve the problem. I'm only a couple of steps away. 

All in all, I'd recommend this drama for all of you. It's true it starts with a huge tragedy, but it makes this story a very positive one with full of love. It may be one of the best choices during the festive season as well. 

Grades
5/5* - Please, do yourself a favor and watch this drama if you haven't seen it yet.

Availability
🎥 You can download it in raw
🎥 English hardsubbed version also available on streaming sites and for downloading

Megjegyzések