[Special Rec] Byakkotai (2007)

 



The entry is available in English. Please scroll down to read it. 💕

Alapadatok, történet és szereplők
📌 Cím: Byakkotai
📌 Ország: Japán
📌 Részek száma: 2 (egyenként 2 óra játékidő)
📌 Csatorna: TV Asahi
📌 Műfaj: Special, történelmi, háborús
📌 Trivia: A két részt két egmást követő napon, 2007. január 6-án és 7-én tűzték műsorra.

Az 1986-os sikerfilm remake-je, ami 80%-os nézettséget ért el a Fukushima prefektúra-beli Aizu körzetben. 
Úgy tűnik, a Byakkotai egy történet, amely mentén egy modern, fiatal fiú, aki egy Byakkotai szamuráj leszármazottja látogatást tesz a Byakkotai Memorial Hall-ban, és megismeri a Byakkotai tragédiáját, amit erővel szerveztek meg, úgy 340 többsgében 16-17 éves fiúból, a Boshin háború (Aizu háború) folyamán. Yamashita két szerepet alakít. A régi korok egyik Byakkotai szamuráját, és az ő leszármazottját Sakai Shintaro-t. 
(Forrás: My Drama List/saját fordítás)

Akit érdekel a Cast & Crew, ide kattintva megtekintheti.
Saját vélemény
Két napja már, hogy egy méltán híres watch party keretében megnéztük ezt a műalkotást, de, őszintén mondom, még mindig nem állt össze a fejemben, amit láttam. Nem azért, mert annyira összecsapott, hanem, mert annyira komplex, hogy nem volt alkalmam még teljes egészében feldolgozni magamban a látottakat. 

Elsőként is, és mindenek előtt, amit meg kell említenem a filmmel kapcsolatban, az az elképesztő történelmi hűség. A legapróbb részletekre odafigyeltek a készítők. Még arra is, hogy a női szamurájok szepukku-ja másképpen zajlott le, mint a férfiaké. Nem túlzás azt állítanom, hogy ebben a 2x2 órás apecial-ban több történelmi tény volt. mint az 5 Kenshin filmben. És ez oltári nagy szó. Nem csak, hogy több volt benne a történelem, de eddigi olvasmányaimat figyelembe véve rendkívül hiteles is volt.

Egy élő, lélegző darabka történelmet kapunk a film nézése közben. Olyan érzés tartja fogva a nézőt az egész film alatt, mintha minden helyzetben ott lépkedne közvetlen a karakterek mellett, Bejárná velük az útjukat az elejétől a végéig. Sokszor olyan közel, hogy talán a kezüket is képes lenne megfogni, és bátorítólag megszorítani. 

Ez a darabka történelem ugyanakkor egyáltalán nem békés. Sőt, inkább kétségbeejtő. Az emberi makacsság túl nagy veszteséggel járó eredményei jelennek meg itt. Ebbe a veszélyes játékba pedig a véletlen, a rossz következtetések ártó volta is belekeveri a maga sötét lapjait. 

A történet tulajdonképpen egy csapat fiatal fiúról szól, akik nem csak, hogy hajlandóak feláldozni életüket a hazájukért, de vannak köztük olyanok, valószínűleg nagy többségben, akiket erre a szerepre neveltek, erre készítették fel őket rövid életük során, ki ilyen, ki olyan módszerekkel és eszközökkel. 

Ez a mozzanat, a fiúk rendíthetetlen bátorsága, kötelességtudata, alázata és odaadása pedig nagy érzelmi benyomást gyakorolt rám. A saját kultúrámban, főleg a mai, modern korban ez a felfogás egyszerűen elképzelhetetlen már. Emelt fővel elfogadni a sorsunkat, nem lázadozni ellene. Arra tenni fel az életünket, hogy a családunk jó hírét cselekedeteinkkel ne szennyezzük be, hogy magunk is öregbítsük azt. 

Ennek tükrében a karakterformálás zseniális volt. Nem csak Tomo, nem csak Koki, nem csak Fujigaya. Mindenki. Az utolsó gyerek szereplőig fontos volt, és reprezentetív erővel rendelkezett. Magunk közt a leghosszabb gondolatfolyamot nem is a fiúk, hanem az anyák karaktere indította el. A két fiút kiáltóan ellentétes módon nevelte az édesanyja. Az egyik támogatta a fiát, és támogatta volna akkor is, ha a szíve másfelé húzza őt. A másik nem adott választási lehetőséget a fiának. Konkrétan abban a tudatban nevelte, hogy egyszer majd az életét kell áldoznia a hazájáért. Hideg, érzelemmentes, eltávolodott nevelés. És bár megértettem, miért teszi ezt az anya, egyet érteni nem tudtam vele. Ironikus módon mégis az ő fiának csapata éli meg a visszavonulás fájdalmait, és hagyja az egyik legmellbevágóbb mementót az utókorra. Egyébként pedig minden tiszteletem ezeké az édesanyáké, akik bátran, bizalommal, mosolyogva indították útra fiaikat egy előre láthatóan vesztes háborúba, és tudván, hogy szükség van rájuk, összeroppanás nélkül, bátran, talpon maradva hallgatták végig a veszteséglistát.

És még egy valami, amit meg kell említenem, az pedig a narráció. A narráció a Byakkotai szamuráj, Sakai Mineji édesanyjának hangján szól hozzánk mindvégig. Rendkívül ügyesen vetít előre dolgokat, ha kell, kommentálja az eseményeket, ugyanakkor az eseményfolyamot magát soha nem árulja el. A végkimenetellel pedig - sajnos - mindenki tisztában van.

Összességében én azt tudom mondani, hogy, ugyan nem egy könnyű téma, elég nehéz feldolgozni a látottakat, de mindenképpen ajánlatos, sőt már-már kötelező megnézni ezt a specialt. Ha nem ismered a kort, akkor azért, ha pedig igen, és hitelességre vágysz, akkor azért. Számomra mindenképpen újranézős film!

Értékelés
5/5** - Egészen egyszerűen fantasztikus

Elérhetőség
🎥 Torrent oldalon 2 részben égetett angol felirattal megtalálható
🎥 Online a 2 rész összesen 14 darabra vágva angol felirattal elérhető

Two days have passed since we watched this masterpiece during one of the famous watch parties of ours, and honestly, I still could not put this story together in my head. Not because it is bad, but because it is so complex. I literally can't cope with what I saw on my screen while watching this story. 

First of all, I need to mention the insane level of historical accuracy. They did pay attention to the slightest things. Like they represented the women samurai's seppuku differently than the men's. This 2 episode special contained more historical facts than the 5 Kenshin moves. And I'm not even exaggerating. And this is something HUGE to say. And really it's not just we saw more facts but these were accurate facts, according to my previous readings. 

We got a living vivid, breathing piece of history while watching this movie. For me it felt like I was there with the boys. Marched with them, go forward with them on their paths, so close to them that I could have hold their hands and squeeze it reassuringly in the hardest moments. 

Though, this piece of history is not peaceful. Not at all. More desperate like. The stubbornnes of so called competent people required victims. And coincidence and wrong consequences shuffled their dark cards into this very dangerous game. 

The story itself is about a bunch of young boys who are determind to give their lives to their country. More so, most of them have been raised that way. Their parents prepared them for this, in very different ways.

All the boys had bravery, sense of responsibility, humity and devotion, and seeing it up close and personal was something very special. This way of thinking is simply impossible in my culture, especially in this modern era. Accept our faith with head held high, without rebellion. Protect the reputation of our family. Strengten it even. Unthinkable. 

Considering this, the character portrayal was nothing sort of genius. Not just Tomo, not just Koki, not just Fujigaja. Everyone. The last of the children had importance and representative force. To tell you the truth we thought a lot about the mothers' behavour. They raised their children in very very different ways. One of them just wanted to support her child and would have supported him no matter what. The other one didn't even let her son to choose the way of his life. Mineji was raised in the solid knowledge, one day he needs to give his life for his country. Cold, emotionless, way of rasing a child. And I did understand the reasons, but I could not agree with them. Ironically it's her son's team who lived up to the painful end of the era and they left the strongest memento to the next generations. By the way, these mothers have all my respect. They let their sons go to a war which they couldn't win, with bravery, support and smiles. And they knew the nation needed them so they listened to their dead sons' names without breakdown. 

One more thing I need to mention. The narration. The narrator is the Byakkotai samurai Mineji's mother throughout the whole movie. She foreshadows certain things in a very clever way. Says nothing about the process, just the result. Which is unfortunately, clear to everyone. 

All in all I can say one thing only. I know it's not a light topic, it's hard to cope with what you see, but this story is a must watch. If you are not familiar with the era, then that's why. If you are, and need some accuracy, then that's why. I will most definitely rewatch it!

Grades
5/5** - It is simply fantastic

Availability
🎥 It's available on torrent sites in 2 parts with English hardsub
🎥 You can find it online in 14 parts in total with English hardsub

Megjegyzések