[Drama Rec] The Longest Promise (2023)







The entry is available in English. Please scroll down to read it. 💕

Alapadatok, történet és szereplők
📌 Cím: Yu Gu Yao (aka The Longest Promise, Jade Bone Ballad)
📌 Ország: Kína
📌 Részek száma: 40 (egyenként 45-90 perc tiszta játékidő)
📌 Csatorna: Tencent Video, Netflix, WeTV
📌 Műfaj: Romantikus, fantasy, történelmi
📌 Trivia: A sorozat Cang Yue, Zhu Yan című regénye alapján készült.

A Kong Sang kontinensről érkezik a Chi Yi Klán hercegnőjének Zhu Yan-nak és a koronahercegnek Shi Ying-nek fordulatos szerelmi története. A királyné megvádolása a herceg száműzetését eredményezi a Jiuyi hegyre, ahol kultivációba kezd. Miközben feladataira koncentrál gyengéd érzelmeket kezd táplálni tanítványa, Zhu Yan iránt. Azonban a köztük lévő mester/tanítvány kapcsolat megakadályozza őket abban, hogy nyíltan kifejezzék egymás iránti érzéseiket. A végzet ellenük dolgozik, mikor egymással szemben álló oldalakat választanak az életet és halált meghatározó politikai harcban. Idővel, félretéve problémáikat együtt esküsznek fel arra, hogy megvédik szeretett Kong Sang-jukat.
(Forrás: MyDramaList/saját fordítás)

Az eredeti történetleírás, és a Cast & Crew megtekinthető ide kattintva.
Saját vélemény
Nem mondhatnám, hogy túl régóta követem, vagy mutatok érdeklődést egyáltalán a kínai szórakoztató ipar iránt. Mióta azonban Xiao Zhan neve először a szemem elé került, azóta folyamatosan azt láttam, hogy mindenki tűkön ülve várja ezt a sorozatot. Gondoltam belenézek hát, hogy legyen valami, ami eltereli a figyelmemet a mindennapokról. Persze, időbe telt, mire akklimatizáltam magam egy ilyen, számomra hosszú sorozathoz. Végül egy saját magammal szemben állított kihívás volt az, ami segített abban, hogy a végére is érjek.

A történet egy iszonyatosan érdekes alapfeltevéssel indul. Egy jóslattal, aminek beteljesülésétől mindenki az első perctől retteg. Kivéve azt a személyt, aki általa életveszélybe kerül. Az eseménydús bevezető után viszont a történet elképesztően lelassul. Valahogy olyan érzése van az embernek, hogy ugyan mindig történnek dolgok, sosem csavaroktól mentes a történet, tehát a figyelmet leköti, egyről a kettőre mégsem sikerül eljutni.

Ezen felül abszolút nem hibáktól és túlzásoktól mentes a történet. és úgy érzem, ezek elemzésével jobb kezdeni, hogy aztán rátérhessünk a jó dolgokra.
Valahogy az alaphelyzet számomra nem volt könnyen fogyasztható. Eleve nem szeretem, ha egy történet középpontjában az áll, hogy valaki irányítani akarja a másik ember életét. Ezzel készítve elő az elkerülhetetlen és felesleges konfliktusok melegágyát. Ha ez az alaphelyzet ráadásul a kommunikáció teljes hiányával párosul, akkor a katasztrófa az első pillanattól kezdve előre vetíthető. Sajnos, pontosan ez történt itt is. Végig feszültség alatt tartott ez a szituáció, és nem kifejezetten a jó fajta alatt. 
Másrészről iszonyú nehezen engedett fel bennem a tartás egyes karakterek, főleg Shi Ying iránt. Sokáig azt éreztem, hogy direkt lázadozik és megy homlokegyenest szembe azzal, amit mondanak neki. Később persze árnyalódott a kép és szurkoltam neki, hogy megtalálja magában az erőt, és ne hagyja, hogy mások irányítsák az életét. Tanár karakterként, mesterként egyébként kifejezetten kedveltem őt. Valahogy a sikerült úgy megformálni a karaktert, hogy úgy tűnjön, ehhez adottsága van.

És, ha már a karakterformálásról van szó, akkor itt kell megemlítenem azokat, akikben szerintem ennek az egész sorozatnak az igazi pozitívuma és ereje rejlik. A színészeket. Xiao Zhan elhivatottsága, hozzáértése és magas fokú empátiája világosan megmutatkozik ebben a szerepben. Sok behind the scenes klipben láthattam azt is, hogy a kreatív oldalát is hagyták csillogni. Ez pedig egy újabb plusz pont, hiszen rengeteg jó ötlettel gazdagíthatta a karakterét. Annyira hitelesen keltette életre Shi Ying-et, hogy komolyan néha megijedtem tőle. Minden elismerésem az övé.
Ren Min-t eredetileg nagyon nem tartottam hozzá illő karakternek. Kelekótya, butuska fruskának láttam, aki élesebb ellentéte nem is lehetett volna mesterének. Aztán persze ő is felnőtt a feladathoz. Mind karakterileg, mind színészileg. Óriási fejlődésen ment keresztül a történet folyamán. 
A sok-sok mellékszereplő közül egyetlen olyan van, akit ki szeretnék emelni. Ő pedig nem más, mint a Chong Ming-et alakító Marcus Li. Bevallom, sokáig az ő karaktere volt az egyetlen, akit egyáltalán értékelhetőnek tartottam. Imádtam minden jelenetet, amiben ott lábatlankodott, amikor pedig a száját is kinyitotta, garantáltan enyhült a komor hangulat. Utána kell néznem az ő filmjeinek is. 

A mellékszereplőkről pedig eszembe jutott még valami. Indokolatlanul sok értelmetlen, felesleges halál jelenik meg az utolsó néhány részben. Nekem emiatt kicsit olyan érzésem volt, mintha az alkotók kifogytak volna a végére az ötletekből és csavarokból. Konkrétan ezek az esetek ugyanis sem a történetet, sem a karakterek fejlődését nem mozdították elő. 

Mégiscsak sikerült egy kicsit borúsabb felhanggal zárni ezt a bejegyzést, de nem is bánom, hiszen valahogy illik a történet hangulatához. Összességében nem bántam meg, hogy megnéztem, mert minden idegesítő hibája ellenére valójában szórakoztató volt. A vége viszont egy kicsit tényleg lehozott az életről. Elgondolkodtatott, de fel is ébresztette bennem a vágyat valami könnyebbre. Valami olyasmire, amiben több az öröm. Ha minden összejön, a következő ZhanZhan sorozat értékelőm pont ilyen lesz...

Értékelés
5/4 - Messze nem volt olyan tökéletes, amilyennek sokan állítják. De ez gusztus dolga. Aminek a helyén kellett lennie, az maradéktalanul ott is volt. 
I can't say I'm deeply into, or being interested in the Chinese entertainment industry for a long time. But ever since Xiao Zhan's name appeared on my horizon I constantly saw how eagerly everyone waited for this drama to watch. So I decided to give it a try as well. I figured it would be useful and helpful to shift my focus at the end of the day. Since I'm not used to such long dramas with my avarage of ten episodes, I needed time to appreciate this one fully and in a way it clearly deserves. At the end I challenged myself to finish the whole story.

The drama starts with a very very interesting plot. A prophecy. Literally everyone is afraid of said prophecy from the very first minute except the one person whose life is in great danger because of it. After the fast paced plot, the events were gradually slowed down. The story was still interesting and full of twists and turns but I felt like we couldn't really move to anywhere. 

Plus the story does have mistakes and exaggerated sub-plotlines. Let me just analyze these first so I can jump to the positive things right after. 
I couldn't actually handle the situation itself. I don't really like plots where a person tries to control an other person's life. This just leads to unavoided and yet useless conflicts. If all these comes with horrible communication skills then we set out all the ingredients of a pretty taseful catastrophe. This is exactly what happened here. Granted, it kept me at the edge of my seat, but not in the good way. 
On the other hand I consciously kept the respectful distance with many charactesr at first. Especially Shi Ying. I couldn't tell if he was hot-headed and went straight into trouble just because he could or had an ulterior motive. Of course his character became layered with time and I actually was rooting for him to reach his aim. As a teacher, a master, I liked him very much though. His characterization was perfect in this sense. 

And if I mentioned characterization, let's talk about those who were the hearts and souls of this story. The actors and actresses. Xiao Zhan's vocation, competence and high level of empathy skills shine in this role. I have seen many behind the scenes clips and I'm happy they let him show his creative side. His ideas clearly gave depth to his character. He was so great there were situations I was actually scared of him. He has all my respect. 
Ren Min and her character Zhu Yan didn't seem to be a match for him at first. She was a silly, pampered little girl at the beginning of the story. And then, slowly but surely she grew up to the story as a character. As an actress she probably has tons of experience. The character improved A LOT throughout the story.
I would like to mention one support character out of the many and this would be Marcus Li as Chong Ming. He was, hands down, my favourite supportive character. He brought the lighter mood in the middle of the war. Quite literally. I need to check out his works as well.

Speaking of supportive roles. It just came to my mind that the creators killed off many many supportive characters and I don't know the reason. It felt like they ran out of plot twists towards the end. Because these deaths didn't make neither the story nor the characters move forward or improve.

Okay, my bad, I successfully finished this entry with a bitter taste. I don't mind it too much though, it fits to the story in a certain way. I am really glad I finished this drama because despite its flaws this one is an entertaining piece. The ending though, that's very very heavy. It made me think and made me carve for something lighter, something a bit happier. With a bit of luck my next drama review with Xiao Zhan as the main chast will be just like that...

Grades
5/4 - Everything worked what needed to work in this drama.

Megjegyzések