Bernhard Schlink: A felolvasó







The entry is available in English. Please scroll down to read it. 💕

Hungarian edition of
The Reader
by Bernhard Schlink
Nagyon-nagyon régen piszkálta már a csőrömet ez a könyv, eddig viszont magam sem tudom, miért, nem kerültem a közelébe. Még egy indok, amiért megéri könyvtárba járni. Halvány fogalmaim voltak csupán erről a könyvről, azok is újra és újra elfelejtődtek, ahányszor maga alá ásta a szándékot valamelyik másik elolvasandó történet. Most viszont, hogy sor került rá, gyakorlatilag alig több, mint 24 óra alatt végére értem a könyvnek. A maga nemében igazán csodálatos élmény volt.

A cselekmény három részre van nagyon világosan és remekül tagolva. A történet azzal indul, hogy a fókuszkarakterünk Michael 15 éves korában sárgaságot kap, és egy tőle dupla annyi idős nő, Hanna segít neki haza jutni. A fiú felgyógyulása után szenvedélyes kapcsolat alakul ki kettejük között. Ebben a kapcsolatban pedig sok egyéb mellett fontos szerepet játszik az is, hogy a fiú rendszeresen olvas fel különböző irodalmi műfajban írt alkotásokat a nőnek.

Hanna azonban egy szép napon egyetlen árva szó nélkül eltűnik. Michael évekkel később látja viszont szerelmét, mikor joghallgatóként részt vesz egy perben, ahol a vádlottak padján második világháborús bűnösök ülnek... És ítéltetnek el. Ez a rész újra fordulópontot hoz a fiú életében, mert egy nagyon fontos dologra jön rá Hannával kapcsolatban, és gondolkodik el ennek köszönhetően sok mindenen.

A harmadik rész pedig a nagy szerelem nélkül folytatódó életet vetíti elénk. Túl lehet-e élni, és ha igen, hogyan az életet, ha úgy érezzük nincs annak valójában értelme már? Ha folyton a múlt pillanatképei tükröződnek vissza emlékezetünkben, és az egykor volt boldogság emlékei tartanak minket a jelenben.

A könyv egyébként nagyon sok filozófikus kérdést is felvet, és igyekszik rájuk választ kapni. Igaz belső monológ, vagy egyoldalú személyiségvizsgálat vagy atyai tanács képében, de kísérletet tesz. 

Az elején egyébként nem mondom, húztam a számat erre a könyvre. Nem éreztem elég kidolgozottnak, elnagyoltnak láttam. Aztán ahogy egyre tovább haladtam a történetben ez az érzés úgy felejtődött el. Az események csúcspontja és az egyre jobban érzékelhető konfliktus megoldása pedig a lélegzetemet is elvette. Olyan olvasmány ez, aminek hamar a végére ér ugyan az ember, de nem nagyon ereszti a gondolatait az utolsó oldal után sem. Én személy szernt kifejezetten nagy ingerenciát érzek arra, hogy megnézzem a filmet, ami nálam kifejezetten nagy szó.

Ajánlom mindenkinek, aki egy rövid, de annál velősebb tartalommal bíró könyvre vágyik. Ez szerintem az a történet, amitől nem szabad, hogy elhatároljon egy kamasz fiú és egy nála kétszer idősebb nő kapcsolata. Mert a szenvedélyen és a testiségen túl, ez a könyv és ez a történet annyival többről szól!

Értékelés
5/4 - Végre egy könyv, amit tényleg élvezet volt olvasni
I've wanted to read this book for a long time, but God knows why, I haven't gotten around it until now. One more reason to visit the local library frequently. I had only very vauge ideas about this book and these ideas vanished many times while more and more reading material came into view, one after another. But now that I unearthed it, I practically read it in less than 24 hours. And it was a wonderful experience!

The plot is clearly separated to three almost equal parts. At the beginning of the story our main character, Michael gets really sick and a woman twice his age helps him going home. Later a very passionate realationship starts between the two. And one of the main parts of this realtionship is that Michael reads different kinds of literature out loud to Hanna, the older woman. 

But one day Hanna just disappears without a word. Michael meets his love years later when he attends at court at her trial, she is accused of being a member of the SS duriing WW II. Needless to say the judges find her quilty. This is a major turning point in Michael's life, because he discovers a very important truth about Hanna. And this discovery makes him think deeply about many things.

The third part is about life without that all consuming love. How to survive life when one doesn't have a reason to live? When we just remember stills about the past, and only the lost happiness keeps us in the present.

The book mentions many philosophical questions as well. And tries to find the answers as well. Through many internal monologues personality examinations and fatherly advices, but it takes an attempt.

By the way at first I really didn't like this book. I didn't feel like it was detailed enough. But I just forgot this initial feeling page by page. In the end the culmination of the events took my breath away. This is a quick read, but it gives everyone heavy topics to think about. It doesn't let the reader go easily. No pun intended. I even feel the need to watch the movie and in my case this is a very serious thing to say. 

I recommend this to those who want to find something short but need something to think about. I hope a love between a minor and a woman twice his age won't hold anyone back. It shouldn't. Why? Because apart from that this story is about so much more!

Grades
5/4 - Finally a book I truly enjoyed!

Megjegyzések